Jadłospis na tydzień

Do picia podajemy dzieciom kompot owocowy, herbatę z cytrynką lub herbatę owocową dosładzaną miodem ,a także między posiłkami wodę niegazowaną „Żywiec Zdrój”
WYTŁUSZCZONYM DRUKIEM ZAZNACZONE SĄ SKŁADNIKI, KTÓRE STANOWIĄ SUBSTANCJE POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (NA PODSTAWIE ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 Z DNIA 25 PAŻDZIERNIKA 2011 R.) Szczegółowy jadłospis użytych składnikków oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków znajduje się do wglądu u intendenta przedszkola.

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia tern ifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki
13. Łubiny
14. Mięczaki.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych, dostępne są u intendentki przedszkola.